Türkçe kelime anlamı “arama motoru optimizasyonu” olan Seo, bir firmanın Google ‘da üst sıralarda olması için yapılan çalışmanın adıdır.
Web sayfalarımız, müşterilerimiz ve arama motorlarının (Google, Yandex, Bing) botları tarafından ziyaret edilmektedir. Bu yüzden web sayfalarımız müşterilerimiz için gerek yazı gerekse görsellik açısından tatminkar olmalı, aynı şekilde botlar da sitemize girdiği zaman onlara ne söylediklerimizi bilmeliler. Örneğin, laptop tamiri diye bir kelimemiz var diyelim. Bu konuda bir sayfa oluşturduk ve botlara bilgi verme sırasına geldi. Ana sayfamızdan laptop tamiri sayfasına link verirken yada başlık eklerken “title” kodunu kullanmamız gereklidir yada resim eklediğimizde “alt” kodunu kullanmalıyız. Yani bota diyoruz ki, bu sayfa laptop tamiri ile ilgilidir yada bu resim laptop tamiri ile ilgilidir. Kısacası sitelerimize optimizasyon yaparken herşeye dikkat etmemiz gereklidir.
Şimdi gelelim SEO ‘nun nasıl yapıldığına,
Seo Nasıl Yapılır ?
Seo iki şekilde yapılır,
- Site İçi Seo
- Site Dışı Seo
Site İçi Seo
- URL’leriniz anahtar kelimenizi içerecek şekilde düzenleme,
- Anahtar kelimeniz ilk 100 kelime içerisinde yer vermek,
- Title ve Meta Description Kullanmak
- Sayfa başlıklarında anahtar kelimeniz en başta kullanılmak,
- İçeriklerinizde yazı ile birlikte infografikler, videolar, görseller vb ekleyerek sitenizde geçirilen zamanı arttırmak,
- Sayfalarınızda ilgili sayfalara dış bağlantılara yer vermek,
- H1, H2, H3 gibi başlıklar kullanmak ve title etiketi kullanmak,
- Kalın ve veya italik yazı ile arama motoru botlarını odak noktasına yönlendirmek,
- Sayfa içerisinde strong ve h etiketlerine title eklemek
- Sayfa açılış süresini minimuma indirmeli ve 5 saniyenin altında tutmak,
- Site içi linkleme yapmak
- Sosyal paylaşım tuşları ekleyerek sitenize gelen kullanıcıları paylaşmaya teşvik etmek.
- Son olarak blog oluşturmalı ve devamlı olarak yazı paylaşmak. (Amaç siteyi güncel tutmak)
Site Dışı Seo
- Arama motorlarına eklemeler yapılır,
- Robots.txt oluşturulur
- Sitemap.xml oluşturulur
- Google Partner Sitelerinden (Plus, Sites, Blog vs) Sayfalar oluşturulur.
- Haritalara eklemeler yapılır
- Backlink için Forum, Haber Siteleri, Firma Rehber Siteleri gibi (PR değeri yüksek olanlarda) kayıtlar yapılır,
- Sosyal medya hesapları açılır ve paylaşımlar yapılır,
- Kelime analizi yapılır,
- Rakip analizi yapılır,
- Ve son olarak pingleme yapılır.
Dipnot: Google ‘da hızlı bir şekilde yükselmek için bazı yöntemler vardır biz bu yöntemleri hem etik bulmuyoruz hem de bu tarz sitelerin kısa zamanda Google tarafından kara listeye alındığı için çalışmalar yapmıyoruz tavsiye de etmiyoruz. Yani birisi size 2 haftada sitenizi yükseltirim diyorsa lütfen itibar etmeyiniz. Kalıcı yükselme için organik çalışma şarttır. Bu da yukarı da saydığımız maddelerden oluşmaktadır. Yukarı da saydığımız maddeleri bilinçli bir seo uzmanının yapması gerekmektedir aksi halde kalıcı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Seo Fiyatları Ne Kadar ?
Seo fiyatları hakkında net bir cevap için, web sitenizi, rakiplerinizi ve son olarak sektör analizi yapmamız gerekmektedir, fiyat teklifimiz bu işlemlerin sonunda belirlenmektedir.
Yukarıda anlattıklarımızla size balık tutmayı öğretmiş olduk ama bizim anlattığımız gibi kolay olmayabilir. Belki de bize çok kolay geliyordur 🙂 Yine de bu konuda bizden seo konusunda danışmanlık hizmeti almak isterseniz bize ulaşmanız yeterli olacaktır.
Aylık Seo Hizmeti Almalı Mıyım ?
Hayır. Aylık seo çalışması satış stratejisinden başka bir şey değildir. Web sitenize bir kez yukarı da saydığımız tüm işlemler yapılması yeterli olacaktır, sonrasında size söyleyeceğimiz basit işlemlerle aylık seo hizmeti almanıza gerek kalmayacaktır haliyle aylık seo fiyatlarından da kurtulmuş olabilirsiniz.